Kerst

Ontstaan van de kerst

Het kerstfeest is ontstaan in de vierde eeuw na Christus en wel tegelijk in Rome en Jeruzalem. Toen het kerstfeest ontstond was het midwinter. Het werd toen in twee dagen gevierd omdat de 1e kerstdag gevierd werd in Rome en de 2e kerstdag in Jeruzalem. Nu wordt het in Nederland zowel op 1e kerstdag als 2e kerstdag gevierd. De 2e kerstdag is een dag waarop Nederlanders meestal vrij zijn en hun vrije tijd gebruiken op woonboulevards, gezellig op de bank met de familie, of in de keuken ter voorbereiding op een tweede kerstdiner.

Het vieren van de kerst

Het kerstfeest wordt jaarlijks goed gevierd. De christenen vieren het als een religieus feest en bezoeken soms de kerk terwijl niet-christen het vieren als een
vrijetijdsbesteding met de familie.
Tijdens de kerst is er een positieve kerstgedachte dat bestaat uit het beste te doen voor de mensen. Meer aandacht besteden voor je medemens. Wanneer je iemand ontmoet even groeten of het maken van een vriendelijk gebaar.

Kerstmarkten

In heel Nederland bestaan er kerstmarkten om de kerst te vieren. Kerstmarkten zijn vroeger ontstaan om voeding in te slaan voor de winter. Meestal vinden de kerstmarkten plaats in de openlucht. Je kunt er lekkere dingen kopen maar ook andere zaken zijn te koop zoals kerstartikelen, versieringen voor in de kerstboom, gekke kersttruien en Glühwein. Deze wijn drink je warm en geurt heerlijk naar kaneel en kun je gezellig op de markt opdrinken om heerlijk warm te worden.

Maar ook vind je er levende kerststallen met schapen en een ezel en in bepaalde streken hoor je de muziek van midwinterhoornblazers. zoals op 29 en 30 december 2022 in Dalfsen.

Hanzesteden

In de Hanzesteden Hattem, Hasselt, Zwolle, Harderwijk, Deventer, Zutphen, Doesburg, Kampen en Elburg zijn er ook kerstmarkten. Annet Reiscoach organiseert diverse kersttoeren en ook  jij kunt gezellig mee in 2022. Ontspannen genieten van de sfeer van de kerstmarkt en van elkaar. Stilstaan bij wat je hebt,
ook in deze tijd. Of zelfs juist in deze tijd. De Coronatijd lijkt achter de rug en we mogen elkaar weer ontmoeten. De geschiedenis van kerst beleven, genieten en ondertussen historische gebouwen bezoeken. Al deze dingen zijn mogelijk bij Annet Reiscoach. Beleef het avontuur!

Avondwandelingen

De avondwandelingen staan ook weer op het programma. In de avond en dat weet ik van
vorige gasten, is het de moeite waard op de kerstmarkt. De lichten branden en er heerst een
ontspannen sfeer. Een echte kerstsfeer die je niet snel zult vergeten. We zullen stilstaan bij
dat moment. Eventueel met een meditatieve gedachte voor iedereen!!