Het feest van Sinterklaas op 5 december

Sinterklaas is een typisch gezellig Hollands volksfeest voor jong en oud. Op 5 december vieren we zijn verjaardag en ieder ontvangt dan één of meerdere cadeautjes. Ook worden er leuke gedichten geschreven en surprises gemaakt. Soms door het trekken van een lootje wordt bepaald voor wie een cadeau, surprise of gedicht gaat krijgen. Daarnaast worden er Sinterklaasliedjes gezongen. Vroeger gebeurde dat voor de kachel of de schoorsteen omdat het verhaal ging dat Sinterklaas via de schoorsteen zijn cadeautjes achterliet.

Half november komt Sint aan in Nederland. Sinterklaas woon in Spanje en daarom komt hij nog steeds met de boot aan in Nederland. Elk jaar is het weer een verrassing in welke plaats hij aan land komt. Als hij komt, heeft hij zijn hele boot vol met pakjes en Pieten. De Pieten zijn de kleurrijke hulpjes van Sinterklaas die hem assisteren bij alles wat deze Goedheiligman voor 5 december moet klaarstomen. Hij bezoekt het hele land en laat overal zijn cadeautjes achter.

Als de Sint aankomt, mag iedereen van jong tot oud de schoen zetten. Wat in zit, dat is altijd een verrassing. De kinderen maken vaak een tekening voor de Sint en doen dat in hun schoen. Deze wordt dan meegenomen en hij laat een cadeautje achter in de schoen.

Het is een groot verkleedfeest waarbij de ouders achter de schermen de rollen van Sint en Piet vervullen.

De sint en zijn hulpen bezoeken dan ook de Hanzesteden zoals: Amsterdam, Hattem, Zwolle, Harderwijk, Elburg, Hasselt, Kampen, Doesburg, Deventer en Zutphen. Het is een heel sociaal feest, waar mensen elkaar ontmoeten en samen zijn. Iedereen kan mee doen. Van jong tot oud.

In België wordt Sinterklaas op 6 december gevierd.