Het Rembrandthuis dankt zijn naam aan het feit dat Rembrandt hier gewoond en gewerkt heeft toen hij op het toppunt van zijn carrière was.  Rembrandt van Rijn geldt als een van de beroemdste schilders ter wereld. Zijn meest bekende werk, de Nachtwacht, is te bezichtigen in het Rijksmuseum in Amsterdam. Rembrandt werd beroemd door zijn werkt met licht en donker in zijn schilderijen.

Rembrandt woonde eerst in zijn geboortestad Leiden, maar verhuisde later naar het statige huis aan het Waterloopplein in Amsterdam, ook toentertijd al een metropool van de internationale handel. In Amsterdam woonden de rijke handelaren, de mensen van wie hij zijn opdrachten kreeg.

Dit huis voldeed precies aan zijn interesses en zijn werk als schilder. Op de begane grond had hij zijn woonvertrek en zijn galerie waar zijn schilderijen hingen. Hij schilderde veel portretten van belangrijke burgers en patriciërs (de bestuurders van die tijd). Ook zijn zelfportretten zijn beroemd. Op de eerste verdieping had hij zijn atelier en op zolder waren de schilderkamers van zijn leerlingen. Op het binnenplein van het Rembrandthuis schijnt hij zijn beroemde Nachtwacht geschilderd te hebben. Nergens anders paste dit grote doek.

In zijn vrije tijd verzamelde Rembrandt curiosa, antieke spullen, beelden die ook te zien zijn in dit museum. Rembrandt trouwde met Saskia en samen deelden ze veel geluk, maar er was ook veel leed. Bij de geboorte van Titus overleed zijn geliefde Saskia na negen maanden ziekbed. Rembrandt was er niet tegen opgewassen, had verdriet en van schilderen kwam niet veel meer terecht.  Uiteindelijk raakte hij in een faillissement en moest hij zijn huis verkopen.

Het is boeiend om door dit huis te lopen en de sfeer in te ademen van de beroemde Rembrandt van Rijn. Alles is zo veel mogelijk in de stijl gelaten van zijn tijd, ook zijn atelier en zijn woonvertrek.