Met een mooie wandeling over het Damrak loop je vanaf het station naar de Dam, een groot plein in het centrum van Amsterdam waar het Koninklijk Paleis aan ligt. Dit paleis is in gebruik door het Koninklijk Huis (Koning Willem Alexander en koningin Máxima)  als ontvangstpaleis bij staatsbezoeken. Ook voor andere koninklijke ontvangsten zoals de jaarlijkse nieuwjaarsreceptie, diners en prijsuitreikingen speelt het paleis een grote rol. Met regelmaat wordt het daarnaast gebruikt  voor tentoonstellingen.

De bouwstijl van het paleis bestaat uit  barokarchitectuur, klassieke architectuur en Hollandse classicisme. Binnen kun je alle onderdelen van de geschiedenis terug vinden. Vooral sporen uit de zeventiende eeuw, toen het paleis nog stadhuis was van de stad Amsterdam. Met de verandering naar Koninklijk Paleis op de Dam veranderden ook alle ruimtes van functie. De gevangenis werd wijnkelder, het belastingkantoor werd logeerkamer en de burgerzaal werd balzaal.

In het paleis kun je ook de prachtige meubelen en de schilderijen bewonderen. Het is de moeite waard om bij openingstijden het gebouw samen met Annet Reiscoach te bezoeken.