Deventer is een stad met een rijke geschiedenis, die teruggaat tot de achtste eeuw. Een van de meest opvallende monumenten in de stad is de Waag, het oudste waaggebouw van Nederland dat als zodanig werd gebouwd. De Waag staat op de Brink, het centrale plein van Deventer, waar al eeuwenlang markten worden gehouden.

De Waag werd gebouwd tussen 1528 en 1531, in de laatgotische stijl. Het gebouw heeft drie bouwlagen, een traptoren, een klok en drie spitstorentjes. Aan de voorkant is een bordes met drie zuilen en twee trappen. Aan de gevel hangt een koperen ketel, waarin vroeger valsemunters werden gekookt. De gevel is ook versierd met reliëfstenen die verwijzen naar de strijd tussen Deventer en de hertog van Gelre.

De Waag had als functie om alle producten die op de markt werden verhandeld te wegen. Zo werd er gezorgd voor eerlijke handel en werden bedrog en onenigheid voorkomen. De Waag hanteerde vaste tarieven voor alle producten, die werden vastgelegd in het waagboek. De waagmeester controleerde het gewicht van de goederen met behulp van een grote weegschaal en gaf een bewijs van weging af.

De Waag bleef als waag in gebruik tot 1862. Daarna kreeg het gebouw verschillende bestemmingen, zoals een gymnasium, een bibliotheek en een archief. In 1915 werd in de Waag het Historisch Museum Deventer gevestigd, dat sinds 2015 de naam Museum De Waag draagt. Het museum toont een overzicht van de Deventer geschiedenis in vogelvlucht, met belangrijke stukken uit de historische collectie. Ook zijn er wisselende tentoonstellingen met een specifiek thema te zien.

De Waag is een uniek gebouw dat getuigt van de welvaart en het belang van Deventer als handelsstad. Het is een bezoek meer dan waard voor iedereen die geïnteresseerd is in de geschiedenis en cultuur van deze prachtige stad. Laat je meenemen door Annetreiscoach.nl

Bronnen: Deventer geschiedenis | Museum De WaagWaag (Deventer) – WikipediaDe Waag als centrum van eerlijke handel – Ons Verleden Hedentendagedeventer.info: Museum De Waag …inDeventer