Hasselt is een historische stad in de provincie Overijssel, die deel uitmaakte van het Hanzeverbond en ligt aan het Zwarte Water, een rivier die de stad verbindt met Zwolle en de voormalige Zuiderzee. Het stadje  heeft een rijk cultureel erfgoed, met meer dan 70 rijksmonumenten en een beschermd stadsgezicht.

De Grote kerk

Een van de bezienswaardigheden in Hasselt is de Grote of Sint Stefanuskerk, die in de 15e eeuw werd voltooid. De kerk heeft een imposant Knol-orgel en een muurschildering van Christoffel, de beschermheilige van de reizigers. De toren van de kerk brandde in 1725 af door blikseminslag, maar werd later herbouwd. De kerk is ook bekend om zijn carillon, dat regelmatig wordt bespeeld door de stadsbeiaardier.

Een ander historisch gebouw in Hasselt is het Oude Stadhuis, dat dateert uit 1550. Het is een van de oudste raadhuizen in Nederland, met een laatgotische stijl. Het stadhuis heeft een sfeervolle trouwzaal, een wapencollectie en een aantal 17e-eeuwse schilderijen. Het stadhuis is nu eigendom van Vereniging Hendrick de Keyser en doet dienst als Centrum voor Cultuur, Historie en Toerisme.

De grachtengordel

Hasselt wordt ook wel ‘klein Amsterdam’ genoemd, vanwege zijn grachtengordel. De grachten werden in de 19e eeuw aangelegd om het Zwarte Water te verbinden met de Dedemsvaart, een kanaal dat door Baron van Dedem had laten graven. De grachten waren vroeger een bron van bedrijvigheid, maar zijn nu vooral sfeervol en pittoresk. De grachten maken deel uit van het Natura 2000-gebied Uiterwaarden Zwartewater en Vecht, waar de zeldzame kievitsbloem groeit.

Hasselt is dus een stad met veel historie, cultuur en natuur, die zeker een bezoek waard is. Je kunt er genieten van de monumenten, de musea, de winkels, de horeca en de evenementen die Hasselt te bieden heeft. Of je kunt er fietsen of wandelen langs het Zwarte Water, dat al eeuwenlang het levensader van de stad is.