Hattem een mooie vestigingsstad gelegen aan de IJssel en dichtbij Zwolle. Een mooie stad om rond te wandelen en in een klein straatje het Anton Pieck museum te vinden. Het museum is gevestigd in een huisje met blauwe muren. Wanneer het museum open is en het is mooi weer dan staan de stoelen al buiten.

Anton Pieck was een kunstschilder, tekenaar en graficus. In 1951 werd hij gebeld door de heer Reijnders. De heer Reijnders had gehoord dat Anton Pieck zo goed kon tekenen en of vroeg hem of hij belangstelling had om dit te doen voor de Efteling in Kaatsheuvel.

Het duurde even voordat Anton Pieck ja zei tegen de heer Reijnders. In 1e instantie wilde hij dit echt niet doen. Uiteindelijk is Anton Pieck eens gaan kijken bij Kaatsheuvel wat  toen nog een speeltuintje was en gaf hij toe. Nu zien we zijn illustraties terug in het Sprookjesbos  in de Efteling.

In het museum van Anton Pieck in Hattem is op de 2e verdieping zijn tekeningen over de sprookjes te vinden. U zult onder andere tekeningen zien die hij voor de Efteling maakte. Anton Pieck had een zwak voor sprookjes.

Op de 1e verdieping is er een tijdelijke tentoonstelling over het leven van Anton Pieck. Hij zei: “Als ik kan tekenen ben ik gelukkig!”

Bijzonder aan Hattem zijn ook het brood- en banketbakkersmuseum, de windmolen, de kerk, een deel van de oude stadsmuur en de Franse school.