Museum de Fundatie was voorheen een gerechtshof. Museum de Fundatie is opgericht in 1958. Het gebouw aan de buitenkant is al bijzonder om te zien. Richt uw hoofd naar boven en u ziet waarschijnlijk een groot ei. In ieder geval is het een wolk. Een wolk gemaakt van keramieke stenen. De kleur van de stenen komen overeen met het veranderen van de lucht. Is de lucht grijs, dan veranderen de stenen ook in grijs. Is de lucht blauw, dan worden de stenen ook blauw.

Wanneer u het museum in gaat, zult u eerst een beeld zien van de heer Hannema. Hij was de voormalige directeur en de oprichter van de Fundatie. Zijn kunstcollectie was de basis van het museum.

In de Fundatie is vooral moderne kunst te zien. De moderne kunst is ontstaan in de periode 1900 – 1960. En in deze periode schilderde men vooral realistisch.

In de Fundatie zijn met regelmaat ook exposities. Nog niet zo lang geleden waren er schilderijen te zien van Jeroen Krabbe, bekende Nederlander, acteur en schilder.

De Fundatie heeft vier verdiepingen. U kunt de mooie trappen bewandelen of de lift nemen. Op elke verdieping is wel kunst te zien. In ieder geval is op de 4e verdieping een museumbar te vinden. Hier kunt u rustig genieten van een kopje koffie, thee of frisdrank en ondertussen genieten van het uitzicht over het oude centrum van Zwolle met de Peperbus en de pittoreske huizen.

De Fundatie heeft ook nog een collectie in en rond het kasteel Nijenhuis. Het kasteel Nijenhuis is gevestigd in Heino en heeft een mooie beeldentuin. In het museum zelf  kunt u de collectie zien van vooral middeleeuwse kunst.