Zutphen is een van de oudste steden van Nederland, met een rijk verleden als Hanzestad. Het oude centrum van Zutphen is een schatkamer van historische gebouwen, monumenten, hofjes en straatjes. Een wandeling door het oude centrum is een reis door de tijd, waarbij je de sporen van de middeleeuwse handel, de renaissance, de verdedigingswerken en de moderne tijd kunt ontdekken.

Een goed beginpunt voor een wandeling is het station van Zutphen, dat zelf ook een rijksmonument is uit 1876. Vanaf hier loop je zo naar de Martinetsingel, waar je een deel van de oude stadsmuur kunt zien. Aan de overkant staat het gerechtsgebouw, dat vroeger een klooster was. Als je verder loopt, kom je bij het grote plein De Houtmarkt, waar je de imposante Sint Walburgiskerk kunt bewonderen. Deze kerk is de oudste van Zutphen en heeft een unieke Librije, een oude kettingbibliotheek.

Als je om de kerk heen loopt, kom je bij het oude stadhuis, dat een prachtige gevel heeft met beelden en wapens. Hier is ook het Stedelijk Museum Zutphen gevestigd, waar je meer te weten kunt komen over de geschiedenis en cultuur van de stad. Vlakbij het stadhuis vind je ook het Wöhrmannhofje, een idyllisch hofje met een mooie tuin.

Een andere bezienswaardigheid in het oude centrum is de Bourgonjetoren, een ronde toren uit 1457 die onderdeel was van de stadsmuur. Vanaf hier kun je langs de IJsselkade wandelen en genieten van het uitzicht op de rivier en de bruggen. Aan de andere kant van de rivier zie je ook de Drogenapstoren, een voormalige stadspoort die nu een carillon heeft.

Het oude centrum van Zutphen heeft ook veel leuke winkels, cafés en restaurants, waar je kunt shoppen, eten en drinken. Veel van deze zaken zijn gevestigd in historische panden met bijzondere gevels. Een voorbeeld hiervan is het Penninckshuis aan de Groenmarkt, dat ooit een schuilkerk was en nu de VVV huisvest. Of het huis De Drie Haringen aan de Nieuwstad, dat een opvallende gevelsteen heeft met drie vissen.

Zoals je ziet is het oude centrum van Zutphen een plek waar je uren kunt rondstruinen en steeds weer iets nieuws kunt ontdekken. Het is een stad met karakter, charme en sfeer, die je zeker niet mag missen als je van geschiedenis en cultuur houdt.

Hanzestad Zutphen is een prachtige historische stad gelegen aan de IJssel. De oude binnenstad wordt gekenmerkt door smalle straatjes, prachtige gebouwen en gezellige pleinen. Maar ook is Zutphen een grote historische stad met gebouwen die je niet meer zult vergeten en de skyline van Zutphen zijn. Bijvoorbeeld de oudste bibliotheek met oude boeken maar ook het museum is de moeite waard. Of de historische hofjes waar oudere mensen woonden. Maar ook een aantrekkelijke mix van winkels. Zutphen is zo’n mooie stad, dat het zeker de moeite waard is om deze stad te bezoeken samen met Annet Reiscoach een specialiste in de Hanzesteden.