Er zijn drie mooie stadspoorten van Kampen te zien. Zowel de Kamper Koornmarktpoort als de Broederpoort en de Cellebroederspoort zijn door het toeval gespaard gebleven. Zij hadden het voordeel aan weinig drukke uitvalswegen te liggen.

De Koornmarktspoort

De Koornmarktspoort is een van de drie stadspoorten in de stadsmuur van de Hanzestad Kampen en tevens de oudste. De achterzijde van de poort grenst aan de Koornmarkt, de voorzijde aan de IJssel, waar het deel uitmaakt van het beroemde Kamper IJsselfront. Voorheen was de poort wit bepleisterd maar is tegenwoordig teruggebracht in de oorspronkelijke staat.

De Broederpoort

 Zowel de Broederpoort als de Cellebroederspoort pasten en passen door hun decoratieve karakter uitstekend bij het plantsoen. De poort is in 1587 – 1623 een keer verbouwd geweest. De functie van de Broederpoort is vanaf de 15e eeuw voornamelijk onderkomen aanbieden voor stadssecretarissen. In 1615 ontvangt Thomas Berendtsz, architect en landmeter van Overijssel de opdracht om naast de
Cellebroederspoort ook deze poort te verbouwen. Hij geeft de Broederpoort zijn huidige renaissance uitstraling. Dit doet hij door sierstenen te gebruiken. Tegenwoordig is de Broederpoort een expositieruimte en fungeert de poort als trouwlocatie van de gemeente Kampen.

De Cellebroederspoort

De Cellebroederspoort bevindt zich aan de parkzijde aan het einde van de Cellebroedersweg. Aan deze zijde was geen stenen stadsmuur maar een aarden wal ter verdediging van de stad. De Cellebroederspoort is gebouwd in 1466 – 1468 bij de stadsuitleg in de tweede helft van de 15e eeuw. Na aanleg van een bolwerk buiten de poort waardoor haar verdedigingsfunctie af nam. In 1617 – 161 gedeeltelijk gesloopt en opnieuw opgetrokken. De Cellebroederspoort is in renaissance stijl door Thomas Berendsz ontworpen. Daarbij werd het poortgebouw zowel als stadszijde als plantsoenzijde uitgebouwd. Evenals de deels opnieuw opgetrokken toren werd het voorzien van een kap. De horizontale banden werden gemaakt van natuursteen en speksteen. De Cellebroederspoort staat sinds 1984 leeg. De Cellebroederspoort is genoemd naar het Cellebroedersklooster dat daar rond 1475 gesticht werd.

Bronvermelding: ‘Kampen in fragmenten’van Drs Renee van Mierloo; Visit Kampen; Wikipedia;