Midden in de grote stad Zwolle, hoofdstad van de provincie Overijssel, staat de Sassenpoort,  een verdedigingspoort in Zwolle met vele functies. In de 14e eeuw toen was deze toren bedoeld om de stad te verdedigen en te beschermen tegen enerzijds de gevechten tussen de verschillende steden, adellijken en kerkvorsten, anderzijds tegen het gespuis wat rondtrok. De poortwachters hadden de taak om de karren te controleren en om oplettend te zijn op uiterlijke kenmerken van de bezoekers. Hadden ze een litteken of was het oor er af dan mochten ze niet naar binnen.

In de middeleeuwen wilde de hertog van Gerle de stad Zwolle  innemen, maar dat lukte niet. Hij werd gevangen genomen tussen de deuren en het hekwerk van de Sassenpoort. De voorkant was afgesloten door dikke deuren en ook lieten de poortwachters het ijzeren hekwerk  achter hem neer. Hij kon niet meer terug. Daar stond hij helemaal alleen. Gevangen tussen dikke muren en ijzerwerk en zijn bemanning stond nog buiten.

In de 17e eeuw werd de Sassenpoort ingericht als gevangenis en in de 1739 werd het gebruikt voor gezinnen die minder bedeeld waren en in de Sassenpoort hebben gewoond. In de 20e eeuw werd de poort nog gebruikt door diverse organisaties van de gemeente.